Školská jedáleň pri MŠ Bajkalská 31, Prešov sa aj tomto roku zapojila do akcie Deň mlieka, ktorý každoročne organizuje Odbor školstva, kultúry a cestovného ruchu MsÚ v Prešove. Prezentácia jedál a pokrmov z mlieka sa konala v priestoroch Základnej školy Bajkalská 29, v Prešove. Tá sa dňa 17.mája 2022 premenila na mliečne kráľovstvo Bajkal.
Zdravé dobroty pripravili zamestnanci zariadení školského stravovania v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Počas Medzinárodného dňa mlieka sme si tak opäť pripomenuli, aké dôležité je mlieko pre zdravý vývoj človeka.
Aj vďaka takýmto prezentáciám je dôležité uvedomovať si fakt, že to čo zjeme, výrazne ovplyvňuje naše zdravie.
Deň mlieka sa v Prešove uskutočnil už dvanásty krát . Jeho cieľom je poukázať najmä na význam mlieka ako tzv. dokonalej potraviny v stravovaní, na jeho zdraviu prospešné nutričné vlastnosti a inšpirovať ľudí, aby do svojho jedálnička zahrnuli denne aspoň jeden pohár mlieka.
V týždni od 16. do 20.mája 2022 sme v našej školskej jedálni ponúkli deťom mliečne jedlá pripravované podľa vzorového jedálneho lístka, ktoré výrazne spestrili detský jedálniček.
Recepty, ktoré pripravovala naša školská jedáleň na Deň mlieka – Tvarohový koláč s kiwi a Tvarohové fánky nájdete v galérii fotografií a pripraviť si ich môžete aj doma.
Tvarohový koláč s kiwi
Cesto: 6 ks vajce, 6 PL kryštálový cukor, 6 PL polohrubá múka, 1 ks kypriaci prášok do pečiva, olej, kiwi alebo iné ovocie
Vajíčka vyšľaháme s cukrom, prilejeme olej, na záver múku s práškom do pečiva, pečieme vo vyhriatej rúre 15 až 20 minút na 180 stupňov.
Tvarohový krém: 500 g mäkký tvaroh, 1 ks vanilkový cukor, 1 ks maslo, 8 PL práškový cukor
Suroviny zmiešame a natrieme na vychladnutý koláč.
Poukladáme ovocie a zalejeme želatínou.
Želatína: Želatínu rozmiešame v 500-600ml vody, necháme 15 minút napučať a následne za stáleho miešania ohrejeme. Nevaríme. Hotovú želatínu necháme mierne vychladnúť. Následne ňou polejeme celý koláč.
Želatínu môžeme pripraviť aj zo šumienky: na liter vody – v 500 ml si rozmiešame 7 PL cukru a 1 ks šumienky. Dáme variť. V druhej miske si rozmiešame 2 ks zlatý klas s 500 ml vody a prilejeme ho do vriaceho cukrového roztoku. Za stáleho miešania povaríme, kým želatína zhustne. Chvíľku ju necháme vychladnúť a potom nalejeme na tvarohovú plnku. Koláč necháme stuhnúť na chladnom mieste.
Tvarohové fánky
Cesto: 1kg hladkej múky, 100 g kryštálový cukor, 1 ks vanilkový cukor, práškový cukor na posypanie, lyžička sódy bikarbóny, 100 g tvaroh, 4 vajcia, trocha soli
Z hladkej múky, prelisovaného tvarohu, vajec, cukru, sódy bikarbóny a soli vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a radielkom narežeme na štvorce, ktoré z oboch strán vyprážame. Teplé fánky obaľujeme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.