Voda ako základ na Dni výživy

 

Každý rok si 16. októbra pripomíname Svetový deň výživy, ktorý je oslavou zdravého a udržateľného prístupu k strave a zároveň pripomienkou dôležitosti kvalitnej výživy pre každého obyvateľa planéty. Správna výživa je základom pre telesnú aj duševnú pohodu. Vyvážený prístup k jedlu poskytuje organizmu potrebné živiny, posilňuje imunitný systém a zlepšuje celkovú kvalitu života. 

Svetový deň výživy bol opäť oslavou chutí a kulinárskej kreativity, ktorú predviedli šikovní kuchári a kuchárky z prešovských materských a základných škôl.  Mesto Prešov ocenilo ich náročnú prácu a nasadenie pri príprave jedál pre malých stravníkov, ktorým venovali nielen svoje zručnosti, ale aj kus srdca. Tento rok pripravili pestré jedlá a nápoje na tému “VODA”, čím podporili 15. ročník tohto jedinečného podujatia a zároveň predviedli svoje zručnosti a originálne nápady. Kuchárske tímy opäť všetkým dokázali, že jedlá zo školskej jedálne môžu pokojne konkurovať ponuke popredných reštaurácií.

Naša skvelá kuchárska zostava sa na túto udalosť starostlivo pripravovala. V deň osláv Svetového dňa výživy ponúkla dva druhy teplých jedál, ktoré nielen lahodili  chuťovým bunkám, ale aj prispeli k vyváženému prísunu živín. Tieto zdravé jedlá doplnili aj osviežujúcim ovocným nápojom plný vitamínov. 

V našej materskej škole sa snažíme nielen o vzdelávanie, ale aj o vytváranie dobrých návykov, ktoré si deti ponesú po celý život. Svetový deň výživy bol pre nás skvelou príležitosťou ukázať deťom a rodičom, že zdravé jedlo môže byť pestré, chutné a zároveň príjemné. veríme, že naše deti si odniesli nielen plné brušká, ale aj lepšie porozumenie tomu, prečo je zdravá výživa dôležitá. Pokračujeme v budovaní zdravého vzťahu k jedlu a radosti zo zdravého stravovania – krok po kroku, deň za dňom.

 

Nech sa páči, vychutnajte si chutné recepty našich šikovných kuchárok, ktoré pripravili pri príležitosti Svetového dňa výživy:

 

Farfalle s lososovou omáčkou:

Ingrediencie: losos, pór, olej, smotana, hladká múka, soľ, biele korenie mleté, kôpor, cestoviny – farfalle, syr parmezán, syr smotanový termizovaný

 

Cestoviny uvaríme v osolenej vode. Pór očistíme, pokrájame, udusíme na oleji, zalejeme malým množstvom vody, pridáme smotanu, v ktorej rozmiešame múku, mäkký syr, biele mleté korenie, povaríme. Vložíme na kocky pokrájané mäso z lososa a varíme 10 minút. Dochutíme umytým, posekaným kôprom, Podávame s cestovinami posypanými strúhaným parmezánom.

 

Sicílska paradajková polievka:

Ingrediencie: voda, soľ, ryby – sumček africký, cibuľa, mrkva, zeler, fenikel čerstvý, cesnak, petržlenová vňať, korenie čierne mleté, paradajkový pretlak, olivový olej, citrónová šťava

Cibuľu, zeler, mrkvu, fenikel očistíme, pokrájame na kocky a opražíme na oleji, Pridáme očistený, prelisovaný cesnak a paradajkový pretlak. Zalejeme vodou a varíme na miernom ohni 30 minút. Rybie mäso umyjeme, pokrájame na menšie kúsky, osolíme, okoreníme a vložíme do pripravenej polievky, Povaríme 15-20 minút a pridáme citrónovú šťavu. Pred podávaním pridáme umytú, posekanú petržlenovú vňať.

 

Limonáda s ananásom a kiwi:

Ananás a kiwi umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Zalejeme vodou a môžeme dozdobiť mätou alebo inými bylinkami.

 

Prajeme dobrú chuť!  🙂

 

Mgr. Diana Nezbedová

 Vedúca ŠJ Vladimíra Vraníková

 

Posted in Nezaradené.