Medzinárodný deň mlieka sa v Prešove niesol v duchu slovenských mliečnych výrobkov
Dňa 16. mája 2023 sa na pôde ZŠ Važecká v Prešove konalo podujatie Medzinárodný deň mlieka. Tentokrát boli témou slovenské mliečne výrobky ako tvaroh, syry a pod. Medzinárodný deň mlieka sa v Prešove uskutočnil už po trinásty krát s cieľom poukázať na význam mlieka ako tzv. dokonalej potraviny v stravovaní, jeho zdraviu prospešných nutričných vlastností a inšpirovať ľudí, aby do svojho jedálnička zahrnuli denne aspoň jeden pohár mlieka. Všetky pokrmy z mlieka alebo mliečnych výrobkov na tento deň pripravili zamestnanci zariadení školského stravovania v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Aj naša materská škola bola zapojená do tohto projektu výstavou dvoch určených jedál, ktoré si môžete pripraviť aj doma:
Pizza bryndzová so šunkou:
Z časti mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme cukor, soľ vajce, vykysnutý kvások, vlažné mlieko, olej a vypracujeme vláčne cesto, ktoré rozdelíme na rovnaké diely, rozvaľkáme na pláty 1 cm hrubé. Pláty uložíme na olejom vymastené plechy, Z taveného syra, bryndze, kyslej smotany, kôpru pripravíme zmes, ktorou potierame pláty, posypeme šunkou nakrájanou
na malé kúsky a posypeme nadrobno pokrájanou zelenou cibuľkou, Pečieme vo vyhriatej rúre 20 minút.
Syrové kornútky:
Plátok syra (najlepšie Volovec plátky alebo Sabinovská tehla) opatrne stočíme a vytvoríme tak malý kornútok. Pomocou zdobiaceho vrecúška naplníme kornútky približne do tretiny až polovice pomazánkou vymiešanou z taveného syra alebo šunkovej peny v črievku, bieleho jogurtu, soli, cesnaku. Môžeme naplniť akoukoľvek pomazánkou. Ozdobíme podľa fantázie.
V priestoroch MŠ Bajkalská sme tiež vo vestibule školy vystavovali jedlá z jedálnička aktuálneho v danom týždni. Rodičia mali možnosť nahliadnuť aj takto do tanierov svojich detí.