Na Základnej škole Lesníckej sa pod záštitou mesta Prešov konal dňa 16. 05. 2024 Medzinárodný deň mlieka. Jeho cieľom bolo poukázať na význam mlieka ako tzv. dokonalej potraviny v stravovaní, jeho zdraviu prospešné nutričné vlastnosti a inšpirovať ľudí, aby do svojho jedálnička zahrnuli denne aspoň jeden pohár mlieka. Krásnym prekvapením bol krst kuchárskej knihy, ktorej recepty nielen vytvorili, ale aj vyskúšali samotní žiaci základnej školy. Samozrejme aj náš kolektív školskej jedálne pripravil a vystavil určené jedlá. Ak by ste mali chuť vyskúšať si naše recepty, nech sa páči, tu nájdete celý postup prípravy.
1) Moravské koláče s tvarohom
Potrebujeme: polohrubú múku, mlieko, vajcia, droždie, soľ, kryštálový cukor, olej, slivkový lekvár, tvaroh, práškový cukor,
vanilku a na posýpku hrubú múku, zmäknuté maslo a kryštálový cukor.
Z časti vlažného mlieko, cukru a droždia pripravíme kvások. Necháme vykysnúť. Múku preosejeme, pridáme kvások, vajcia, soľ, olej a zvyšné
mlieko. Spracujeme vláčne cesto, ktoré dobre vypracujeme a dáme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme, rozdelíme na štvorčeky, v strede
roztlačíme a urobíme jamku, do ktorej dáme lekvár, tvaroh a posypeme posýpkou. Koláče potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v mierne
vyhriatej rúre.
2) Mletý rezeň so syrom – bezlaktózový
Potrebujeme: bravčové plece b.k., hovädzie zadné b.k., vajcia, hladkú múku, cibuľu, tvrdý syr bezlaktózový, soľ, olej
Umyté mäso zomelieme, pridáme postrúhaný syr, očistenú nadrobno nakrájanú cibuľu, vajcia a hladkú múku, osolíme a premiešame. Z masy formujeme rezne, ktoré obalíme v múke a pečieme vo vymastenom pekáči.
Prajeme dobrú chuť.