Kuchárky prešovských škôl a školských zariadení opäť predviedli svoju kreativitu a zručnosti pri príprave chutných a oku lahodiacich jedál. V rámci Svetového dňa výživy mesto Prešov ocenilo nielen ich tvorivosť, ale aj náročnú prácu. Hlavnou témou 13.ročníka bolo ovocie a niesol sa v duchu hesla: Prevencia výživou.
Kulinárske podujatie Svetový deň výživy prezentoval vo svojom 13.ročníku jedlá z ovocia a jedlá s pridaním ovocných zložiek.
Zamestnanci školských jedální pri tejto príležitosti uvarili špeciality pre stovky hostí. Už tradične sa pridržiavali noriem školského stravovania a všetkých presvedčili o tom, že aj recepty zo školskej jedálne môžu poľahky konkurovať jedlám z popredných reštaurácií.
Mesto Prešov je známe tým, že dlhodobo venuje zvýšenú pozornosť zdravej výžive a zdravému životnému štýlu. V tejto oblasti si už naša samospráva pripísala viaceré pozitívne výsledky a prvenstvá. V roku 2015 získal Prešov prestížne ocenenie ako najlepší zriaďovateľ školských jedální v Česku a na Slovensku.
Aktivity mesta Prešov zamerané na zdravý životný štýl majú úspech nie len doma, ale aj v zahraničí. Mestský úrad v reakcii na výzvu Európskej komisie s názvom Healthy Lifestyle 4 All vybral tri projekty zamerané na deti a mládež. Ide o dve tradičné podujatia – Medzinárodný deň mlieka a Svetový deň výživy, ktorých cieľom je zvýšiť povedomie o správnom stravovaní a zdravom životnom štýle v základných školách. Tretím projektom je športový festival Wannado, ktorý mal tento rok v Prešove premiéru. Do výberu boli zaradené projekty z 11 európskych krajín medzi ktoré sa dostal Prešov, ako jediná samospráva zo Slovenska.
Aj naša školská jedáleň v materskej škole mala určený druh jedál a nápojov, ktoré sme prezentovali na tomto podujatí.
Jedlá, ktorých recepty vám prikladáme, uvarili, nachystali a vyzdobili naše kuchárky.
1. Morčacie prsia v trojobale s lesným ovocím
Morčacie prsia umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme, nakrájame na porcie, jemne naklepeme a osolíme. Porcie mäsa obalíme v hladkej múke, vajciach rozšľahaných v mlieku a v preosiatej strúhanke. Vyprážame v horúcom oleji po oboch stranách. Ozdobíme lesným ovocím.
2. Nátierka zelerová s jablkami
Zeler a jablká očistíme najemno nastrúhame a pokvapkáme citrónovou šťavou. Smotanový syr vymiešame s jogurtom a dochutíme horčicou. Pridáme nastrúhaný zeler a jablká a dobre vyšľaháme.
Podávame natreté na chlieb alebo pečivo, dozdobené petržlenovou vňaťou, pažítkou, alebo plátkom jablka.
3. Ovocný nápoj s kúskami pomarančov
Pomaranče umyjeme, ošúpeme a pokrájame na malé kocky. Pridáme med a dolejeme zvyšným množstvom vody.
Vladimíra Vraníková